Naturalne Leczenie - Owocami
Dodane przez pomagamyDBVpl dnia 24-08-2010 05:57


Obdarowany przez Stwórcę życiem i zdrowiem człowiek jest istotną częścią całej Natury. Ten bezcenny dar jesteśmy zobowiązani szanować, postępując roztropnie i godnie - nie ulegając w różny sposób podsuwanym pozornym ułatwieniom i błędnym przyzwyczajeniom, niezgodnym z prawami natury. Jeśli więc przy jakimś niedomaganiu mamy do wyboru: sięgnąć po pigułkę chemiczną, czy też do środków naturalnych, to warto chwilę pomyśleć i dokonać wyboru instynktownie prawidłowego, zgodnie z prawami natury.

Lekarz francuski I.Valnet, w wyniku długoletniej praktyki i do świadczeń w stosowaniu leków naturalnych napisał książkę pod tytułem: "Traitement des maladies par les legume les fruits et les cereales", Paris 1975, czyli w tłum.: "Leczenie jarzynami, owocami, zbożami". Prawie wszystkie te dobra natury są w codziennym spożyciu domowym i bardzo często nabywane dla przygotowania posiłków. Mało kto jednak u nas wie, jak wiele z nich można zastosować w bardzo prosty i łatwy sposób, do usuwania niedyspozycji zdrowotnych i różnych schorzeń.

Sprawdzone przez dr Valnet w leczeniu schorzeń jarzyny, owoce i zboża mają proste zastosowanie.
- L. Gelong

Czereśnie
Świeże owoce mają działanie regulujące, mineralizujące, regenerujące, energetyczne dla całego organizmu. Przyczyniają się do zwiększenia odporności na infekcje. Są też przeciwreumatyczne i sklerotyczne.

Wewnętrznie
Można w sezonie przeprowadzić kurację regenerującą odżywiając się przez 1-2 dni wyłącznie czereśniami. Nastąpi proces oczyszczenia organizmu z toksyn i nie wydalonych złogów trawienia. Przy uwrażliwionym przewodzie pokarmowym można stosować łatwiej przyswajalny świeży sok wyciśnięty z surowych czereśni. Zewnętrznie Stosuje się okłady ze zmiażdżonych owoców na czoło przy migrenach oraz w celach pielęgnacyjnych na skórę twarzy i szyi.

Cytryny
Mają zastosowanie przy licznych niedomaganiach.
Wewnętrznie

  ◊ Przy gorączkach, wymiotach - Sok z 1 cytryny wlany do połowy szklanki osłodzonej wody. Jest to najlepszy napój dla chorych.
  ◊ Infekcje epidemiczne, bóle reumatyczne - Świeży sok z cytryn pić przez 5 tygodni, zaczynając od połowy cytryny i stopniowo zwiększając dawkę (nawet do 10 cytryn dziennie), po czym przejść na spożycie soku 1-2 cytryn dziennie.
  ◊ Pasożyty jelitowe - Utrzeć w całości 1 cytrynę (skórkę, miąższ i pestki) bardzo dokładnie z miodem. Pić na noc.
  ◊ Oczyszczanie wątroby - Napar (całonocny) z 3 cytryn zalanych wrzątkiem. Wypić na czczo.
  ◊ Przeciw otyłości - Napar (całonocny) z 1 łyżki rumianku zalać 1 szklanką wrzątku i dodać pokrajaną 1 cytrynę. Rano przecedzić i pić na czczo.

Zewnętrznie
  ◊ Katar, zatoki szczękowe - Kilka razy dziennie wpuścić do nosa po kilka kropel świeżego soku cytryny.
  ◊ Krwawienie z nosa - Włożyć do nosa tampon nasączony sokiem z cytryny.
  ◊ Afty w jamie ustnej- Stosować przy płukaniu przetrzymywanie w jamie ustnej soku z cytryny z dodatkiem wody i miodu. 
  ◊ Angina - Płukanie sokiem z 1 cytryny z dodatkiem 1 szklanki wody.
  ◊ Migrena - Kompresy z soku cytryny, albo przykładanie świeżych plasterków cytryny na skronie.
  ◊ Odmrożenia - Wcierać świeży sok z cytryny.
  ◊ Łamliwość paznokci - Zwilżać paznokcie sokiem z cytryny rano i wieczorem.
  ◊ Sucha skóra twarzy - pielęgnacja - Rano i wieczorem zmywać tamponem twarz sokiem z cytryny. Po zabiegu zmywać twarz dopiero po 20 minutach. Następuje przy tym wybielenie cery.
  ◊ Pielęgnacja rąk - Stosować nacieranie roztworem soku cytryny, gliceryny i wody kolońskiej w równych częściach.

Gruszki
Spożywanie wskazane przy otyłości, reumatyzmie, osłabieniu. Dozwolone przy cukrzycy. Można używać 1 kg dziennie przed posiłkami albo świeży sok 2-3 szklanki przed jedzeniem. Odświeżający, przeczyszczający napój można uzyskać z 0,5 kg suszonych gruszek gotowanych przez 1 godzinę w 1 litrze wody.

Jeżyny
Można stosować na surowo, lub odwar, galaretki, konfitury i syropy (4 łyżki dziennie).Są pożyteczne przy biegunkach, schorzeniach dróg oddechowych, anginie. stosuje się także płukanie jamy ustnej i gardła naparem z liści jeżyn.

Jabłka
Są nie tylko pożywieniem, ale i lekiem. Działają dodatnio na system nerwowy i wzmacniająco ogólnie, poprzez mineralizację i witaminizację organizmu. Dozwolone dla chorych na cukrzycę.
Wewnętrznie:

  ◊ Regenerująco, regulująco - Jedno jabłko codziennie rano i wieczorem (jeśli chemicznie nie opryskiwane, trzeba po dokładnym umyciu spożywać jabłko ze skórką).
  ◊ Biegunki - Utarte owoce stosować przez 2 dni, spożywając ilości dostosowane do wieku.
  ◊ Grypa, przeziębienia - Przechodzi szybciej, gdy spożywa się ok. 1 kg utartych surowych jabłek, jako jedyny pokarm przez 2-3 dni.
  ◊ Bronchit, reumatyzm - Pić codziennie dowolne ilości odwaru z 2-3 jabłek (ze skórką) w 1l wody. Gotować 15 minut.
  ◊ Zaburzenia żołądkowe - Napar ze zmiażdżonych skórek jabłek w proporcji 1 łyżka na 1 szkl. wrzątku przez pół godziny. Pić 4-6 szklanek dziennie.
  ◊ Pielęgnacja zębów - Jabłko spożyte po kolacji wstępnie oczyszcza i wybiela uzębienie, przed użyciem szczotki.
  ◊ Kaszel - Napar z kwiatów jabłoni (30 g na 1l wody) łagodzi i uspokaja napady kaszlu.

Zewnętrznie
  ◊ Pielęgnacja skóry - Świeży sok jabłkowy stosowany do zwilżania wzmacnia i regeneruje skórę twarzy, szyi i piersi.

Kasztany
Jadalne, mają podobną zawartość odżywczych składników, jak ziarna zbóż. Do spożycia nadają się jedynie owoce świeże, bardzo dojrzałe. Można używać pieczone w całości lub przyrządzać puree, po upieczeniu. Kasztany są dość łatwo strawne, toteż mogą być podawane rekonwalescentom, dzieciom i ludziom starym. Działają regenerująco, wzmacniająco i przeciwinfekcyjnie.

Maliny
Używa się owoce i liście. Maja działanie różnorodne. Owoce są łatwo strawne i mogą być spożywane przy reumatyzmie, cukrzycy i zaburzeniach przewodu pokarmowego. Sok ze świeżych malin z dodatkiem soku z czerwonych porzeczek i wody, tworzy odświeżający napój dla chorych nawet przy wysokich gorączkach. Napar z liści malin ma własności lekko przeczyszczające.

Morele
Świeże dobrze dojrzałe owoce są lekko strawne a jednocześnie bardzo pożywne. Przede wszystkim działają regulująco na przewód pokarmowy, zarówno przy biegunkach i zaparciach. Wpływają na poprawę apetytu. Mogą być pomocne przy nerwicach, bezsenności, anemii i okresie rekonwalescencji. Zewnętrznie Stosuje się świeży sok z surowych moreli do pielęgnacji skóry twarzy.

Morwa
Świeże bardzo dojrzałe owoce i świeży sok można spożywać przy zaparciach, schorzeniach dróg oddechowych i skłonności do krwotoków. Sok stosuje Się także do płukania jamy ustnej i gardła przy stanach zapalnych, aftach i anginie.

Orzechy laskowe
Są wybitnie odżywcze i strawne. Znakomicie spełniają funkcje regeneracyjne i regulujące. Mogą przeciwdziałać kamicy moczowej, pasożytom jelitowym. Wskazane także dla osób starszych oraz otyłych. Mogą je spożywać chorzy na cukrzycę. Obok owoców można spożywać oliwę z orzechów laskowych, która jest jednocześnie skutecznym lekiem przeciw tasiemcowi. Stosuje się 1 łyżeczkę oliwy na czczo przez 15 dni. Napar z liści leszczyny można stosować w formie kompresów przy owrzodzeniach skory kończyn.

Orzechy włoskie
Są wysoce kaloryczne i bogate w sole mineralne oraz witaminy. Działają regulująco, lekko przeczyszczająco, skutecznie przy biegunkach i robaczycy jelitowej. Orzechy włoskie dozwolone są przy cukrzycy. Bywają pomocne przy kamicy żółciowej. Są skuteczne przeciw tasiemcowi w formie sałatki z ziemniakami spożywanej przez 3 dni. Wskazane jest częste dodawanie do pokarmów świeżej oliwy z orzechów włoskich. Doraźnie dla szybkiego wzmocnienia organizmu można stosować 1 szklankę zmiażdżonych orzechów z dodatkiem 1 łyżeczki miodu.

Porzeczki czarne
Używa się surowych owoców i liści. Owoce stosuje się przy reumatyzmie, gośćcu, biegunkach, zaburzeniach wątroby, wyczerpaniu fizycznym i nerwowym. Można także stosować napar ze świeżych owoców (5 dag na 1l wody) do płukania przy stanach zapalnych jamy ustnej i gardła. Przy reumatyzmie pożyteczne działanie daje napar z liści czarnej porzeczki, liści jesionu i kwiatu rumianku (1 łyżka na 1 szklankę). Pić 3-4 szklanki dziennie.

  ◊ Ukąszeniom owadów - zapobiega nacieranie miejsc narażonych na ukąszenia zmiażdżonymi liśćmi czarnej porzeczki.

Porzeczki czerwone
Surowe owoce, świeży sok lub galaretki, można stosować przy dolegliwościach żołądkowych, trudnościach w trawieniu, reumatyzmie i kamicy nerkowej. Wskazane jest picie świeżego soku z surowych owoców (także rozcieńczonego wodą) w ilości do 300 g dziennie na czczo.

Śliwki
Są zasobne w mikroelementy, witaminy. Mają własności energetyczne, regenerujące, regulujące, antyinfekcyjne. Spożywać należy tylko bardzo dojrzałe surowe owoce, na czczo i przed posiłkami lub pić świeży sok z surowych owoców 1 szklankę przed każdym posiłkiem.Uporczywym zaparciom przeciwdziała spożywanie na czczo świeżych śliwek z chlebem razowym.

Truskawki
Stosuje się owoce, liście i korzenie. Surowe mają własności odżywcze, regeneracyjne, mineralizujące i witaminizujące, przeciwinfekcyjne i pobudzające działanie gruczołów wydzielania wewnętrznego. Nie są wskazane jedynie przy alergicznych schorzeniach skórnych. Najlepiej spożywać w sezonie, owoce surowe na czczo 250 g codziennie. Do pielęgnacji skóry twarzy należy używać zmiażdżone owoce do kompresów na noc.

Winogrona
Używa się surowe owoce świeże i suszone, gałązki i ziarenka. Zasobne są w mikroelementy i witaminy, są łatwo strawne, regenerujące, wysoko kaloryczne, energetyczne, pobudzają działalność wątroby, są moczopędne. Najkorzystniej spożywać w całości bardzo dokładnie umyte w bieżącej wodzie, surowe owoce w całości (ze skórką, z pestkami). Przy niestrawności, obstrukcjach, kamicy żółciowej, schorzeniach skóry - spożywać w sezonie 1-2 kg owoców codziennie lub 1-1, 5l świeżego moszczu. Otyłości przeciwdziała spożywanie codziennie przynajmniej 1 kg winogron. Przy zatruciach pokarmowych i stanach gorączkowych stosuje się pół szklanki soku ze świeżych owoców, między posiłkami.

Rodzynki (czyli suszone winogrona)
Mają właściwości podobne do świeżych owoców. Własności regenerująco - pielęgnacyjne skóry twarzy ma sok ze świeżych winogron. Tak zwany "wiosenny sok" z młodych pędów (gałązek) winogron stosuje się przy kamicy żółciowej i moczowej po 1 łyżeczce soku na czczo - rano. Z ziarenek winogron otrzymuje się smaczną i zdrową oliwę jadalną.Są wysoce kaloryczne i bogate w sole mineralne oraz witaminy. Działają regulująco, lekko przeczyszczająco, skutecznie przy biegunkach i robaczycy jelitowej. Orzechy włoskie dozwolone są przy cukrzycy. Bywają pomocne przy kamicy żółciowej. Są skuteczne przeciw tasiemcowi w formie sałatki z ziemniakami spożywanej przez 3 dni. Wskazane jest częste dodawanie do pokarmów świeżej oliwy z orzechów włoskich. Doraźnie dla szybkiego wzmocnienia organizmu można stosować 1 szklankę zmiażdżonych orzechów z dodatkiem 1 łyżeczki miodu.



UWAGA!
Przy nabywaniu jarzyn, owoców i zbóż dla celów domowych - jadalnych i szczególnie leczniczych, warto w miarę możliwości sprawdzić ich pochodzenie. Rośliny bowiem w toku produkcji rolniczej, bywają lekkomyślnie i nieodpowiedzialnie poddawane zabiegom ochrony chemicznej i wtedy mogą być nawet niebezpiecznie toksyczne. Toteż najlepiej, gdy tylko to możliwe, samemu na działce lub w ogródku wyhodować zdrowe jarzyny i owoce, lub też nabywać je świadomie, z dostępnego, pewnego źródła.

Źródło: wolfpunk.most.org.pl

Wróć do zakładki - Medycyna