Naturalne Leczenie - Zbożami
Dodane przez pomagamyDBVpl dnia 24-08-2010 06:01


Obdarowany przez Stwórcę życiem i zdrowiem człowiek jest istotną częścią całej Natury. Ten bezcenny dar jesteśmy zobowiązani szanować, postępując roztropnie i godnie - nie ulegając w różny sposób podsuwanym pozornym ułatwieniom i błędnym przyzwyczajeniom, niezgodnym z prawami natury. Jeśli więc przy jakimś niedomaganiu mamy do wyboru: sięgnąć po pigułkę chemiczną, czy też do środków naturalnych, to warto chwilę pomyśleć i dokonać wyboru instynktownie prawidłowego, zgodnie z prawami natury.

Lekarz francuski I.Valnet, w wyniku długoletniej praktyki i do świadczeń w stosowaniu leków naturalnych napisał książkę pod tytułem: "Traitement des maladies par les legume les fruits et les cereales", Paris 1975, czyli w tłum.: "Leczenie jarzynami, owocami, zbożami". Prawie wszystkie te dobra natury są w codziennym spożyciu domowym i bardzo często nabywane dla przygotowania posiłków. Mało kto jednak u nas wie, jak wiele z nich można zastosować w bardzo prosty i łatwy sposób, do usuwania niedyspozycji zdrowotnych i różnych schorzeń.

Sprawdzone przez dr Valnet w leczeniu schorzeń jarzyny, owoce i zboża mają proste zastosowanie.
- L. Gelong

Jęczmień
Zwany "ziółkiem szpitalnym - dobrym na wszystko". Stosuje się ziarno bez łuski, grubo zmieloną mąkę (śrutę), otręby, ziarno skiełkowane i słód. Może być pomocny przy schorzeniach dróg oddechowych, przewodu pokarmowego, biegunkach, schorzeniach dróg moczowych i nadciśnieniu. Leczniczo można jęczmień spożywać w następujących postaciach:

  ◊ napar z 20 g jęczmienia w 1l wody. Można pić w dowolnych ilościach, działa regulująco;
  ◊ odwar ze skiełkowanego jęczmienia (do otwarcia ziarna), 50 g na 1l wody, gotować pół godziny, działa odżywczo i przeczyszczająco;
  ◊ mieszany odwar zbożowy w składzie: jęczmień, kukurydza, fasola, groch - po 1 łyżce, gotować w 3 1 wody przez 3 godziny, działa odżywczo, energetycznie;
  ◊ zmielony słód jęczmienny do 20 g dziennie można dodawać do pokarmów (zup) przygotowywanych dla dzieci, rekonwalescentów i ludzi star-szych. Ułatwia trawienie.

Zewnętrznie
Można stosować odwar z jęczmienia do płukania gardła, a mąkę jęczmienną do okładów przy stanach zapalnych skóry.

Kukurydza
Jest odżywcza, wzmacniająca, wpływa korzystnie na funkcję tarczycy. Stosuje się odwar z ziarna (50 g na 1l wody, gotować 1 godzinę).

Na redukcję cholesterolu we krwi może skutecznie oddziaływać oliwa z ziaren kukurydzy spożywana na czczo oraz wieczorem przed posiłkiem w ilości 2 łyżek, przez okres kilku tygodni.

Owies
Jest podstawą wyżywienia narodów północy. W przetworach (np. płatki) jest pokarmem korzystnym dla każdego, a szczególnie dla dzieci i osób chorych. Działa pobudzająco na czynności tarczycy.

Napar z ziarna może być stosowany do picia jako środek na bezsenność. Odwar z rozgotowanej słomy owsianej może być stosowany przy kamicy nerkowej.

Ryż
Najlepiej spożywać tzw. kompletny - nie polerowany. Pożyteczny bywa przy stanach przemęczenia, nadciśnieniu, biegunkach, zaburzeniach przewodu pokarmowego. Może być przyrządzany w różnorodny sposób, od naparów aż po gotowane ziarno.

Soja
Jest pożywieniem zasobnym w białko i tłuszcze roślinne oraz wita-miny i sole mineralne. Wpływa dodatnio na kościec, mięśnie i układ nerwowy. Ułatwia utrzymanie równowagi biologicznej organizmu. Spożywana bywa jako ziarno, mąka, mleczko z kiełków sojowych i oliwa jadalna. Oliwa sojowa ma własności redukcyjne cholesterolu we krwi.

Żyto
Jest dobrym pokarmem wzmacniającym, energetycznym. Pożyteczne bywa przy otyłości. Zawiera osłabieniu organizmu, anemii, witaminy i sole mineralne. Można stosować przez 15-20 dni w odstępach co 2-3 miesiące kurację następującą: wymyte ziarna namoczyć przez 24 godziny w letniej wodzie, ułożyć w płaskim naczyniu z małą ilością wody. Stale utrzymywać wilgoć i raz na dzień przepłukiwać czystą wodą, po 2-4 dniach żyto skiełkuje. Dodawać w całości 1-3 łyżeczki dziennie do pokarmów. Każdego dnia zboże musi być świeżo skiełkowane.

Obok żyta, podobnie można skiełkować i spożywać kuracyjnie - pszenicę. Ostrożnie należy ten typ leczenia stosować przy nadciśnieniu.



UWAGA! Przy nabywaniu jarzyn, owoców i zbóż dla celów domowych - jadalnych i szczególnie leczniczych, warto w miarę możliwości sprawdzić ich pochodzenie. Rośliny bowiem w toku produkcji rolniczej, bywają lekkomyślnie i nieodpowiedzialnie poddawane zabiegom ochrony chemicznej i wtedy mogą być nawet niebezpiecznie toksyczne. Toteż najlepiej, gdy tylko to możliwe, samemu na działce lub w ogródku wyhodować zdrowe jarzyny i owoce, lub też nabywać je świadomie, z dostępnego, pewnego źródła.

Źródło: wolfpunk.most.org.pl

Wróć do zakładki - Medycyna