Aspartam (E951) i inne sztuczne środki słodzące, których lepiej unikaj!
Dodane przez pomagamyDBVpl dnia 14-01-2012 19:52




Aspartam to organiczny związek chemiczny. Należy do grupy estrów peptydowych. Na produktach spożywczych oznaczany jest kodem E951.


 Aspartam jest stosowany masowo jako sztuczny środek słodzący (słodzik) w produktach spożywczych. Zwłaszcza takich jak: Napoje niskokaloryczne - typu "Light", guma do żucia bez cukru (Orbit, Winterfresh, Airwaves, Mentos), drażetki odświeżające oddech, produktach odchudzających (np. SlimFast) a nawet możliwe jest, że znajdziecie go w płatkach do mleka. Można go też znaleźć w wielu wędlinach i rybach (zarówno w folii jak i konserwach). Ostatnio coraz częściej pojawia się w produktach farmaceutycznych, np. w większości tabletek musujących i do ssania, również dla dzieci. Jest też dostępny w formie tabletek, które można stosować zamiast cukru, pod kilkudziesięcioma nazwami handlowymi (m.in.: NutraSweet, Equal, Sugar Free, Canderel). Jest też stosowany przez diabetyków (chorych na cukrzycę).

Aspartam składa się z trzech związków: Osoby przyjmujące pierwszy raz aspartam często dostają wysypki, miewają bóle głowy, mają problemy z widzeniem, a te które od dawna go zażywają - nie reagują.

Aspartam jest to neurotoksyna, zaburzająca syntezę białek, przewodzenie impulsów w synapsach i strukturę DNA. Wywołuje różne, pozornie niepowiązane ze sobą objawy. Po wypiciu metanolu skutki widać od razu, natomiast aspartam działa inaczej. Gromadzi się w organizmie powoli zaburzając system hormonalny i pracę mózgu.

Mimo iż są dowody na szkodliwość aspartamu, koncerny wprowadzają szkodliwe produkty na rynek - wszystko dla ogromnych profitów, kosztem zdrowia konsumentów. Od tego czasu coraz więcej jest dowodów świadczących o szkodliwym działaniu tej substancji. Prawie 30 lat ludzie, w szczególności mieszkańcy krajów rozwiniętych są systematycznie truci i to za zgodą agencji odpowiedzialnych za bezpieczeństwo żywności i leków, promocję zdrowego stylu życia i kontrolę nad substancjami używanymi w produkcji farmaceutycznej i przemyśle spożywczym.

Czy nie jest wystarczający fakt iż:
W roku 1984 Amerykanie spożyli ponad 3.5 tony aspartamu. Rok później ilość podwoiła się i systematycznie wrastała. Liczba nowotworów mózgu wzrosła o 10%, o 30% cukrzyce, chłoniak o 60%.

Naukowcy przeprowadzili badanie na szczurach. Związek ten wywołał u szczurów chłoniaki, białaczkę oraz nowotwory (szczególnie nerek u samic i nerwów obwodowych u samców), nawet, jeśli spożywały mniejsze dawki niż dozwolone w przemyśle spożywczym dla ludzi.

Niestety wszystko wskazuje na to, że środek ten nie zostanie wycofany z rynku, Dlaczego? Aspartam występuje w wielu produktach kojarzonych z międzynarodowymi markami jak np. Coca-Cola, czy Orbit. Koncerny nie usuną ze składu aspartamu, ze względu na jego szkodliwość. Obrona aspartamu, jako środka bezpiecznego jest w tym przypadku prostsza i tańsza. Warto zauważyć, że słodzik przeszedł kompleksowe testy Naukowego Komitetu do spraw Żywności (Scientific Committee for Foods- SCF), który uznał go za bezpieczny i pozwolił wprowadzić na rynek spożywczy, nadając mu kod E-951.

mgr inż. Kalina Gogała - dietetyk
Źródło: aktywni.pl


Wstrząsający film o szkodliwości Aspartamu,
który dodawany jest do bardzo wielu produktów spożywczych.

Aspartam 1/6 PL





Aspartam zabił moją żonę (PL) i Produkty zawierające Aspartam



Zajrzyj też tutaj:


Inne sztuczne środki słodzące,
których lepiej unikaj:



Lista szkodliwych dodatków do żywności
i podejrzanych składników E dodawanych lub stosowanych
do produkcji żywności, jako konserwanty, barwniki, pigmenty,
antyutleniacze, stabilizatory, zagęszczacze.


Chcesz zdrowo żyć? To kupując czytaj etykietki
A najlepiej kupuj tylko zdrową żywność ekologiczną!

Zajrzyj też tutaj: