Welcome Guest , Would you like to Register
Pokarmy o największej zawartości witamin i składników mineralnych
POKARMY BOGATE W BETA-KAROTEN
◊ morele, brzoskwinie, marchew, kalarepa, jarmuż, szpinak, ◊ dynia, kabaczek, buraki, grapefruit, sałata, brokuły, ◊ brukselka, natka pietruszki, szpinak, kapusta, śliwki, pomidory, ◊ fasola, groszek zielony, jeżyny, rzeżucha,
◊ mleko, sok pomarańczowy, jogurt, kalarepa, ◊ suszone figi, serek sojowy tofu, rzepa, jarmuż, ◊ brokuły, fasola, kefir, seler, jajka, natka pietruszki, ◊ groch, chrzan, czosnek, kukurydza, marchew, ◊ chleb razowy, twarogi, maślanka, sery żółte, Utratę wapnia może powodować: ◊ nadmiar soli, kofeina, alkohol,
POKARMY BOGATE W KWAS FOLIOWY
◊ sok pomarańczowy, szpinak, fasola, ◊ szparagi, rzepa, awokado, zarodki pszenne, ◊ brukselka, słonecznik, buraki, maliny
◊ ziemniaki, awokado, buraki, brzoskwinie, ◊ śliwki, sok pomidorowy, jogurt, fasola, ◊ boćwina, morele, sok pomarańczowy, ◊ pestki dyni, banany, kabaczek, migdały, ◊ szpinak, mleko, orzechy
◊ dynia i pestki dyni, słonecznik, grzyby, kakao, ◊ orzechy, groch, fasola, soczewica, herbata, cebula, ◊ czosnek, ryż, jajka, maliny, czarne jagody, buraki, ◊ szparagi, marchew, seler pomidory, ◊ rzodkiewka otręby pszenne i kiełki pszenicy,
POKARMY BOGATE W WITAMINĘ A (retinol i karoten)
◊ tran, marchew, rzeżucha, szpinak, sałata, kapusta, dynia, kalarepa, morele, ◊ pietruszka, szczypior, szczaw, papryka, pomidory, liście buraka, liście rzepy ◊ masło, śmietana, ser tłusty, twaróg, mleko, wątroba, nerki, (Warunkuje prawidłowy stan nabłonków skóry, błon śluzowych oraz prawidłowy stan widzenia i prawidłowe procesy wzrostu)
POKARMY BOGATE W WITAMINĘ B
B1 (tiamina) ◊ orzechy arachidowe, drożdże piwne, kasza gryczana - nie prażona, płatki owsiane, ◊ mleko, mleko w proszku, orzechy włoskie i laskowe, migdały, kalafior, kasza jaglana ◊ jajka, pomidory, ziemniaki, kapusta, agrest, groch świeży, ◊ porzeczki, Aronia, śliwki, jabłka, groch, fasola, otręby pszenicy, ◊ chleb pełnoziarnisty, chleb z mąki razowej, płatki owsiane, gryka, mięso wieprzowe, mąka i ziarno soi,(Udział w przemianie cukrowców, warunkuje prawidłowy stan włókien nerwowych) B2 (ryboflamina) ◊ drożdże, mleko, mleko w proszku, migdały, ser biały, jajka, twaróg, kakao, ◊ drożdże piwne i piekarskie, twaróg, kukurydza, szpinak, Aronia, kalafior, jabłka, groch, ◊ orzechy, kasza gryczana, groch, otręby i zarodki zbóż, mąka żytnia pełnoziarnista, rzepa, ziarna soi ◊ pomidory, szczypior, zielony groszek, wątroba, serce, sardynki, (Warunkuje prawidłowy przebieg procesów utleniania i redukcji) B3 / PP ( niacyna) ◊ mąka z pełnego przemiału, ziarna zbóż, ziarna słonecznika, orzechy, drożdże - piwne i piekarskie, ◊ fasola, groch, wątroba, mięso, drób, otręby, serce wołowe, szynka, ryby(Składnik grupy czynnej enzymu biorącego udział w procesach oksydo-redukcyjnych) B6 (pirydoksyna) ◊ Drożdże piwne, mięso z ryb - makrela i łoś, mięso indycze, wołowe i wieprzowe, ◊ kiełki pszenicy, drożdże, otręby zbóż, ziemniaki, ◊ banany, jaja, kapusta, groch suchy, marchew, fasola, orzechy, suszone warzywa ◊ słonecznik, kasza gryczana, produkty zbożowe,(Bierze udział w przemianie białkowej, procesy krwiotwórcze) B7 / H (biotyna): ◊ kraby, sardynki, wątroba, grzyby, ryż naturalny, ryż brązowy, ◊ mąka sojowa, mąka pełnoziarnista, ◊ żółtko jaja, szpinak, marchew, pomidory, ◊ orzechy włoskie, orzechy ziemne, migdały,(Czynnik wzrostu, w przemianie białkowej)
B12: (kobolamina) ◊ mleko, śmietana, jogurt, kefir, sery - brie, gouda, edamski, jaja, makaron jajeczny, ◊ wątroby i nerki - wieprzowe, wołowe, cielęce i drobiowe, ◊ szynka wołowa, cielęcina, wołowina,wieprzowina, baleron, piersi kurczaka, ◊ ryby - dorsze, mintaje, morszczuki, flądry, szczupaki, łososie, śledzie, makrele, pstrągi(Warunkuje prawidłowy rozwój erytrocytów) B17 ◊ Pestkach lub nasionach owoców: moreli, jabłka, gruszce, nektaryn, wiśni, czereśni, brzoskwiń, śliwek ◊ Fasoli: bób, ciecierzyca, soczewica, fasola półksiężycowata, mung, fasola ozdobna ◊ Orzeszkach: gorzkie migdały, macadamia (podobne do laskowych), nerkowca ◊ Jagodach: Niemal wszystkie dzikie jagody. Jeżyny, aronii, żurawiny błotnej, dziki bez, malin, truskawek ◊ Nasionach: lnu, sezamu, chia (Salvia hispanica) - czyli oleiste ◊ Trawach: Akacja, alfalfa, wodnych trawach, sorgo alepejskie, trojeść amerykańska, pszenica (trawa) ◊ Ziarnach: kasz owsa, jęczmienia, brązowego ryżu, gryki, kasz, chia, lnu, prosa, żyta, wyki, pszenicy (jagody) ◊ Pędach bambusa, fuschia roślin, Sorgo, dzikiej hortensji
POKARMY BOGATE W WITAMINĘ C (kwas askorbinowy)
◊ słodka papryka czerwona i zielona, truskawki, owoc dzikiej róży, chrzan, ◊ brukselka, grapefruit, kiwi, pomarańcze, jabłka, cytryny, ◊ pomidory, brokuły, kalafior, groch, jarmuż, kapusta, papryka, ◊ porzeczki, agrest, żurawiny, czarne jagody, Aronia, poziomki, maliny, jagody czarne, (Czynna w procesach oksydo-redukcyjnych, warunkuje syntezę włókien tkanki łącznej, jest czynnikiem odpornościowym i odtruwającym, aktywuje działanie enzymów)
POKARMY BOGATE W WITAMINĘ D (kalcyferol)
◊ mleko, śmietana, masło, jaja, grzyby (najwięcej w borowikach), ◊ tran, śledzie, ryby morskie - sardynki i łosoś, wątroba - wieprzowa i wołowa,(Warunkuje prawidłową gospodarkę wapniem i fosforem oraz prawidłową mineralizację kości)
POKARMY BOGATE W WITAMINĘ E (tokoferol)
◊ Aronia, słonecznik, orzechy, migdały, kiełki zbóż pszenicy; ◊ fasola, otręby pszenne, ryż, szparagi, brokuły, ◊ seler, groch, kukurydza, płatki owsiane, ◊ chleb ciemny, jajka, sałata, fasola, pietruszka, ◊ marchew, warzywa zielone, masło, olej kukurydziany i sojowy(Warunkuje prawidłowy przebieg procesów rozrodczych, utlenianie biologiczne, funkcjonowanie tkanki mięśniowej)
POKARMY BOGATE W WITAMINĘ F ◊ oliwa z oliwek, tran, olej lniany, olej słonecznikowy, olej wiesiołkowy, ◊ olej dyniowy, olej arachidowy, olej ogórecznikowy, olej z pestek czarnej porzeczki, ◊ olej migdałowy, olej makowy, olej korkoszowy, ryby morskie, ◊ kiełki pszenicy, pestki słonecznika, nasiona dyni, pełne mleko, ◊ orzechy, migdały, avocado,
POKARMY BOGATE W WITAMINĘ K (filochinon)
◊ sałata, groch, olej sojowy, orzechy włoskie, ◊ szpinak, sałata, kapusta, marchew, kalafior, zielone pomidory, ◊ ziemniaki, żółtko, wątroba, truskawki, pokrzywa, (Niezbędna przy produkcji protrombiny w wątrobie - udział przy krzepnięciu krwi, utlenianie biologiczne)
POKARMY BOGATE W WITAMINĘ U
◊ sok ze świeżej białej kapusty,
◊ kukurydza, mak, buraki, siemię lniane, owies, kakao, ◊ orzechy, soja, kasze (gryczana, jęczmienna, manna), ◊ fasola, groch, czekolada, pomidory i koncentrat pomidorowy, ◊ pietruszka (korzeń i natka), pieczywo razowe, ryby
POKARMY BOGATE W SELEN
◊ ziarno z pełnego przemiału, otręby owsiane, kiełki pszenicy, ◊ kukurydza, mleko, drożdże, cebula, białka jaj, czosnek, ryby ◊ chrzan, koper, szpinak, nasiona słonecznika, orzechy,nadmiar selenu może być toksyczny
◊ płatki owsiane, pszenica, ryż, śliwki, rodzynki, ◊ daktyle, maliny, porzeczki, banany, jabłka, ◊ wiśnie, mleko, jajka, szpinak, groch, brukselka, ◊ pomidory, cebula, kapusta, sałata, drożdże, grzyby, ◊ miód, orzechy, czekolada, seler, soja, bób, koper
◊ ziemniaki, pomidory, oberżyna
◊ herbata, pieprz, żurawiny, soja, płatki owsiane, ◊ kakao, szpinak, sałata, groch, fasola, ryż, kokos, ◊ czekolada, maliny, figi, banany, cebula, ciemny miód, ◊ ananasy, zielona i czarna herbata
◊ orzechy, fasola, groch, soja, soczewica, brokuły, ◊ kapusta, szpinak, sałata, jabłka, gruszki, ◊ brzoskwinie, winogrona, orzechy, miód, migdały, rodzynki
POKARMY BOGATE W FLUOR
◊ woda pitna lub mineralne i lecznicze, herbata czarna, ◊ mleko, ser - cheddar, jogurt truskawkowy, ◊ szynka wieprzowa, ryby, jaja kurze chleb żytni, płatki kukurydziane, orzechy włoskie, ◊ sałata, marchew, pomarańcza, jabłko, banan, pomidor
◊ chleb pełnoziarnisty, płatki owsiane, otręby pszenne, ◊ ziarna słonecznika, ziarna soi, ziarna sezamu, ziarna tahini, ziarna słonecznika, ziarna dyni, ziarna arbuza, siemię lniane, ◊ żółtko, ser żółty, drożdże piekarskie, kalmary, homary, ostrygi, gotowana wątroba, grzyby shiitake, ◊ orzechy włoskie, kakao, czekolada gorzka, suszone pomidory, suszone śliwki, ◊ groszek zielony, papryka, awokado
◊ suszone śliwki, jabłka, szpinak, ziemniaki, ◊ migdały, fasola, kukurydza, groch, soczewica, ◊ gruszki banany, chleb razowy, morele, brokuły, ◊ rodzynki, seler, marchew, brukselka, truskawki, ◊ płatki owsiane, pomidory
POKARMY BOGATE W PRZECIWUTLENIACZE
◊ czosnek, marchew, bazylia, jagody, chili, cebula, ◊ szpinak, sałata, mięta, dynia, szałwia, pomidory, ◊ kalarepa, majeranek, pomarańcza, jarmuż, ◊ brukselka, orzeszki ziemne, (Zapobiegają zwyrodnieniu komórek, chronią przed starzeniem organizmu, podnoszą odporność )
◊ brokuły, brukselka, kapusta, kalafior, ◊ rzeżucha, rzepa, brukiew, gorczyca, ◊ awokado, szparagi, arbuzy, pomidory, ◊ jarmuż, kalarepa, rzodkiewka, chrzan, ◊ dynia, grejpfruty, cebula, ciemne winogron (unieczynnia toksyny w organizmie )
DOLEGLIWOŚCI KTÓRYCH PRZYCZYNĄ MOŻE BYĆ NIEDOBÓR WITAMIN LUB MINERAŁÓW
WAPŃ: próchnica, paradontoza, zwapnienia żył, kruchość kości, choroby układu krążenia, wysoki poziom cholesterolu, słaba krzepliwość krwi
MAGNEZ: podatność na stresy, stany niepokoju, zdenerwowania i lęku, miażdżyca, ataki serca i zawały, kołatanie serca, arytmia, zawroty głowy, drętwienie kończyn, wypadanie włosów, łamanie paznokci, podatność na próchnicę, szybkie męczenie się, bezsenność, wrażliwość na zimno
CYNK: ataki epilepsji, trudność w gojeniu ran i oparzeń, problemy ze skórą, uzębieniem i włosami, słaba zdolność koncentracji, zaburzenia zmysłu węchu i smaku, anemia, reumatyzm, skłonność do wrzodów żołądka, niedokrwistość
SELEN podatność na raka, wczesne starzenie się organizmu, mała odporność organizmu, podatność na infekcje, podatność na chandrę i depresję, zmienność nastrojów, ciągłe odczucie zmęczenia, otępienie
ŻELAZO: mała aktywność, anemia, opóźnienia w rozwoju (psychicznym i fizycznym), szara cera, bóle głowy, przyspieszony oddech, łatwość popadania w irytację, zaparcia, mdłości, łysienie, łamanie się paznokci, niska hemoglobina, małą krzepliwość krwi,
LIT: podatność na depresje, rozdrażnienia, agresja
BOR zaburzenia pamięci, ograniczona sprawność umysłowa, apatia, osteoporoza, obniżenie poziomu estrogenów
FLUOR: próchnica zębów (nadmiar fluoru grozi fluorozą!)
MIEDŹ: podatność na raka, podatność na wrzody żołądka, choroby krwi, niski poziom czerwonych krwinek, nadmiar miedzi może być szkodliwy i może być przyczyną: anemii, zaburzeń układu oddechowego i zaburzeń funkcjonowania wątroby
WITAMINA A: zaburzenia widzenia (zwłaszcza o zmroku), nieprawidłowe funkcjonowanie gruczołów łzowych, łojowych i potowych, choroby skóry, brak odporności, łuszczenie się skóry, problemy z menstruacją i płodnością, podwyższony cholesterol, nowotwory układu oddechowego, zaburzenia pracy nadnerczy
WITAMINA B1: złe samopoczucie, nerwowość i stany irytacji, depresje, brak apetytu, podatność na zmęczenie, zaburzenia pamięci, bezsenność, problemy z koncentracją
WITAMINA B2: pękanie i łuszczenie się skóry, podatność na zmarszczki i zajady, bóle i pieczenie oczu (do powstania katarakty włącznie), przetłuszczanie się włosów, problemy w przyswajaniu żelaza
WITAMINA B3 : bezsenność, niepokój, irytacja, rozdrażnienie, niemożność skupienia uwagi, halucynacje, stany melancholii i podniecenia, zapalenia jamy ustnej, nadwrażliwość na światło i hałas, podwyższony cholesterol
WITAMINA B6: trądzik młodzieńczy, przetłuszczanie się włosów, zaburzenia przemiany materii, zaburzenia wydalania moczu, drżenie rąk, bezsenność, nudności
WITAMINA B12: anemia, zmęczenie, osłabienie, pieczenie języka, problemy żołądkowe, utrudnienie chodzenia, niepłodność
WITAMINA B17 : Nowotwór i choroby serca
WITAMINA C: krwawienie dziąseł, podwyższony cholesterol, podatność na zawały i ataki serca, podatność na raka, małą odporność organizmu na przeziębienia, reumatyzm, łuszczenie się naskórka, podatność na krwotoki i pękanie naczyń krwionośnych, przedwczesne starzenie się organizmu
WITAMINA D: bóle w "kościach", kruchość kości, zapalenie stawów, trudności w gojeniu ran i oparzeń, zaburzenia trawienia, choroby skóry
WITAMINA E: zapalenia nerek, żylaki, zakrzepy, trudność w gojeniu ran i oparzeń, bolesne skurcze mięśni, przebarwienia na skórze, zmęczenie, przedwczesne starzenie się organizmu
WITAMINA F: stwardnienie tętnic, egzemy, owrzodzenia skóry
WITAMINA H (BIOTYNA) : zapalenie skóry złuszczeniem, niedokrwistość, podwyższony poziom cholesterolu
WITAMINA K: krwotoki, nie gojące się rany
WITAMINA U: nieżyty żołądka, wrzody żołądka i dwunastnicy, choroby skórne, schorzenia sercowo-naczyniowe
Źródło: eioba
Jednym kliknięciem podzielisz się tym linkiem ze znajomymi... Tak też pomagasz!
Nawigacja
Logowanie
Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem?
Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.
Zapomniane hasło?
Wyślemy nowe, kliknij
TUTAJ .
Zeskanuj QR Code
E-food
Administrator | Moderacja | Współpraca
© Autor Założyciel pomagamy.dbv.pl Katarzyna Fiedziuszko-Lenke słowa kluczowe: pomagamydbvpl, wolontariat, strona informacyjna, apel o pomoc, ludzka tragedia, pomoc potrzebującym, pomoc dla niepełnosprawnych, pomoc dzieciom, pomoc dla chorych, pomoc dla dzieci, OP, OPP, Fiedziuszko Katarzyna, organizacje non-profit, organizacje pożytku publicznego, organizacje pozarządowe, fundacje w Polsce, stowarzyszenia w Polsce, pomoc dla dorosłych, pomoc charytatywna, akcje charytatywne, ludzie z sercem, rehabilitacja, turnusy rehabilitacyjne, walka o zdrowie, medycyna naturalna, metody leczenia, pomocna dłoń, sponsoring, realna pomoc, wirtualna pomoc, Fiedziuszko Lenke Katarzyna, wsparcie, darowizna, nadzieja, SOS, ostrzeżenia, blisko ludzi, serwis charytatywny, chce pomagać, organizacje dla dzieci, organizacje dla dorosłych, sponsoring, kalendarz, dla dzieci, pomoc dla potrzebujących, problemy, Lenke Katarzyna, organizacje charytatywne, pomoc chorym dzieciom, ochrona życia, ochrona zdrowia, chore dzieci, pomóż chorym, niepełnosprawne dzieci, pomagamy dbv pl Powered by PHP-Fusion v6.01.6 © SoftBlue Skin Created by: Sigma12 - Ported for PHP-Fusion by: PHP-Fusion Themes 6070739 Unikalnych wizyt