Przedstawiony poniżej spis produktów żywnościowych i pomocnych w różnorodnych, a najczęściej spotykanych schorzeniach opracowany został na podstawie tłumaczenia z j. angielskiego serii artykułów, które ukazały się w Journal of the American Medicial Association (tytuł oryginału: Food your miracle medicine) oraz wiedzy zawartej w przekazach starożytnej sztuki medycznej Słowian, Celtów, Greków, ludów Bliskiego i Dalekiego Wschodu.
Wybrano produkty łatwo dostępne na rynku polskim, bogate w witaminy i minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Wiele leków stosowanych we współczesnej konwencjonalnej medycynie opartych jest na wyciągach z roślin występujących w przyrodzie. Ale pigułki nie mogą zastąpić odpowiedniej diety. Nie ma sensu faszerowanie się medykamentami i jednoczesne zatruwanie organizmu jedzeniem dla nas niekorzystnym. Wiele z przedstawionych poniżej warzyw, owoców i ziół jest stosowanych również i dzisiaj w medycynie ludowej. Warto z tej wiedzy popartej długoletnim badaniem i doświadczeniem skorzystać. Warto tym bardziej im mniejszą przykładamy wagę do tego co spożywamy, najczęściej w pośpiechu, nie przeżuwając dokładnie pokarmu.
Spośród bogatej listy pokarmów korzystnych i szkodliwych przy danym schorzeniu łatwo będzie wybrać to, co lubimy i to, co poprawi nasz stan zdrowia. Warto obserwować w jaki sposób to co spożywamy wpływa na stan naszego zdrowia i samopoczucia. W wielu wypadkach wystarczy zrezygnować z jednego, dwóch, trzech produktów lub ograniczyć ich spożywanie aby odczuć poprawę samopoczucia. Łatwiej jest zapobiegać niż leczyć. Różne organizmy mają odmienną podatność na schorzenia w zależności od uwarunkowań genetycznych, składników gleby i wody w miejscu zamieszkania i wielu innych czynników. To co dla jednego organizmu jest szkodliwe na inny może nie mieć wpływu.
Skład diety należy rozpatrywać całościowo. Każdy organizm jest inny i może mieć inną, sobie tylko właściwą tolerancję na poszczególne składniki diety. Nie ma diety idealnej dla wszystkich, gdyż nie ma dwóch identycznych organizmów. Nawet najzdrowsza żywność jak np. miód, cebula czy rzepa może u niektórych powodować dolegliwości. Ważna jest odpowiednia kompozycja składników pokarmowych. Np. nadmiar tłuszczu powoduje podniesienie poziomu cholesterolu, otyłość, uszkodzenie serca, ale dotyczy to tłuszczu zwierzęcego. Całkowite zrezygnowanie z tłuszczu również roślinnego (oliwa z oliwek) jest niekorzystne gdyż organizm nie wchłania wtedy witaminy A, D, E i K. Najkorzystniejsza jest dieta urozmaicona, mamy wtedy możliwość dostarczenia organizmowi wszystkich potrzebnych składników. Im mniej przetworzone pożywienie, im bardziej naturalne i świeże, tym zdrowsze.
Matka Natura u zarania dziejów zaopatrzyła nas we wszystkie niezbędne składniki pokarmowe i naturalne lekarstwa zawierając je w warzywach, owocach i ziołach.
AGREST ◊ zaburzenia w przemianie materii, zwłaszcza u dzieci i osób starszych ◊ ma działanie żółciopędne i moczopędne ◊ stosowany przy przewlekłych zaparciach ◊ stosuje się przy częstych krwotokach ◊ działa odświeżająco ◊ pomocny w niedokrwistości ◊ pomocny w chorobach skórnych
ALOES ◊ leczy zaburzenia w przemianie materii ◊ wzmacnia odporność organizmu ◊ pomocny w chorobach oczu (zapalenie spojówek, zmętnienie gałki ocznej) ◊ pomocny w leczeniu oparzeń ◊ zapobiega i leczy choroby wrzodowe ◊ pomocny w zapaleniu okrężnicy ◊ leczy zaparcia ◊ stosuje się w anemii i niedokrwistości
ANANAS ◊ tłumi infekcje, działa przeciwbakteryjnie i przeciw wirusowo ◊ pomaga rozpuszczać zakrzepy ◊ pomaga zapobiegać osteoporozie ◊ pomaga w gojeniu złamań ◊ poprawia trawienie
ANYŻ ◊ stosuje się przy nieżycie oskrzeli, kaszlu, zapaleniu migdałków, przy utracie głosu ◊ pobudza laktację u karmiących matek ◊ niszczy pasożyty ◊ środek uspokajający i wzmacniający ◊ łagodny środek przeczyszczający
ARBUZ - naturalna VIAGRA! ◊ działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo ◊ chroni przed zakrzepami ◊ spożywanie arbuza razem ze skórkami to naturalna viagra.
ARCYDZIĘGIEL ◊ pobudza wydzielanie soków trawiennych ◊ ma działanie uspokajające ◊ stosuje się w chorobach dróg oddechowych ◊ ma działanie napotne ◊ działa moczopędnie
AWOKADO ◊ obniża poziom cholesterolu ◊ działa korzystnie na ściany naczyń ◊ działa hamująco na wzrost komórek rakowych ◊ rozszerza naczynia krwionośne
BAKŁAŻANY ◊ zmniejszają podatność na raka (zwłaszcza skóry) ◊ zapobiegają reumatyzmowi ◊ mają działanie moczopędne ◊ obniżają poziom cholesterolu ◊ pomagają zwalczać bakterie i wirusy
BANANY ◊ zapobiegają owrzodzeniem trawiennym i wspomagają ich gojenie ◊ obniżają poziom cholesterolu we krwi ◊ pomagają w niestrawności, wzdęciach, w zapaleniu błony śluzowej żołądka ◊ zapobiegają wrzodom żołądka ◊ mają działanie przeciwbakteryjne ◊ regulują poziom cukru (niedojrzały i gotowany) ◊ pomagają przy odchudzaniu ◊ pomocne w stwardnieniu tętnic ◊ pomocne w zapaleniach nerek ◊ sok stosowany jest jako środek uspokajający przy atakach histerii
◊ działa moczopędnie ◊ wspomaga wydzielanie żółci ◊ ma słabe działanie przeczyszczające ◊ pomocny w bólach głowy ◊ pomaga leczyć żółtaczkę ◊ pobudza apetyt ◊ leczy biegunki ◊ obniża temperaturę ◊ pomocny w leczeniu zapalenia dziąseł (płukanie) ◊ pomocny w reumatyzmie ◊ obniża ciśnienie
BORÓWKA ◊ wzmaga wydzielanie żółci ◊ działa odkażająco ◊ zapobiega biegunkom ◊ wzmacnia układ odpornościowy ◊ ma działanie moczopędne ◊ zmniejsza stężenie cukru we krwi
BÓB ◊ stosowany przy schorzeniach wątroby, nerek i jelita grubego ◊ zapobiega biegunkom ◊ zawiera więcej białka od groszku i fasoli
BROKUŁY ◊ zmniejszają ryzyko zachorowań na choroby nowotworowe zwłaszcza jelita grubego i płuc ◊ chronią przed rakiem płuc i rakiem sutka ◊ zmniejszają poziom cholesterolu ◊ mają działanie przeciwwirusowe ◊ mają korzystne działanie w chorobie wrzodowej ◊ mogą być pomocne w leczeniu cukrzycy ◊ najbardziej skuteczne są surowe lub lekko obgotowane
BRUKIEW ◊ stosowana przy zaparciach ◊ środek moczopędny i wykrztuśny
BRUKSELKA ◊ pomocna w hamowaniu raka zwłaszcza jelita grubego i żołądka Podobne działanie jak Brokuły
BURAKI ◊ ułatwiają trawienie ◊ pomagają przy anemii ◊ podnoszą odporność organizmu na infekcje i przeziębienia ◊ stosuje się w chorobach nowotworowych ◊ zapobiegają zaparciom ◊ zewnętrznie pomocny w owrzodzeniach skóry ◊ ma działanie uspokajające
BRZOZA (liście) ◊ ułatwia wydalanie moczu i usunięcie szkodliwych substancji ◊ sok z brzozy stosowany zewnętrznie niszczy pasożyty skóry i korzystnie wpływa na włosy
CEBULA ◊ zmniejsza lepkość krwi ◊ pomaga rozpuszczać zakrzepy ◊ obniża poziom cholesterolu ◊ reguluje poziom cukru ◊ leczy kamicę nerkową, ◊ ma korzystne działanie przy żylakach odbytu, ◊ leczy nieżyt jelit ◊ pomaga w oczyszczaniu oskrzeli z wydzielin ◊ pomaga w infekcjach i biegunkach, ◊ pomaga przy bezsenności, ◊ zapobiega podrażnieniom nerwowym, działa uspokajająco ◊ zmniejsza ryzyko chorób serca ◊ wzmacnia serce ◊ powoduje lepsze gojenie ran i ustępowanie bólu np. przy stłuczeniach - stosowana jako sok i okłady ◊ leczy odmrożenia, odciski, brodawki - stosowane jako miazga ze świeżej cebuli lub sok (zewnętrznie) ◊ pomaga zwalczyć kurzajki ◊ zapobiega zakażeniom ◊ hamuje wzrost komórek raka ◊ zapobiega astmie ◊ zapobiega przeziębieniom, katarom, zapaleniom oskrzeli ◊ pomocna przy bronchicie ◊ pobudza działanie wątroby i trzustki ◊ wspomaga pracę tarczycy ◊ zewnętrznie - płukanka z łusek cebuli korzystnie wpływa na włosy ◊ działanie takie występuje pod każdą postacią spożywanej cebuli
CHILLI ◊ działa wykrztuśnie ◊ zapobiega i łagodzi objawy przewlekłych zapaleń oskrzeli i rozedmy płuc, ◊ pomaga udrożnić drogi oddechowe ◊ działa przeciwkrzepliwie ◊ rozpuszcza zakrzepy ◊ łagodzi ból, zwłaszcza stawów ◊ poprawia nastrój ◊ zapobiega chorobom układu krążenia ◊ pomaga w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy ◊ łagodzi głowy - stosowana w inhalacji ◊ przyspiesza przemianę materii i spalanie kalorii ◊ ma podobne działanie jak aspiryna
CHMIEL ◊ jako odwar z szyszek pobudza trawienie ◊ pomaga zwalczyć bezsenność
CHRZAN ◊ stosowany w niedokwasocie żołądka ◊ pobudza apetyt i sprzyja trawieniu ◊ pomaga spalić nadwyżkę kalorii ◊ stosowany jako środek moczopędny ◊ przy zapaleniu korzonków stosowany do nacierania miazgą bolących miejsc ◊ stosowany przy anemii ◊ pomocny przy astmie ◊ pomaga upłynnić śluz w drogach oddechowych ◊ stosowany w kamicy moczowej ◊ łagodzi bóle reumatyczne ◊ poprawia ukrwienie ◊ pomocny w obrzękach śluzówki przy przeziębieniu i zapaleniu zatok
CYKORIA ◊ ma działanie moczopędne i żółciopędne ◊ ułatwia trawienie i pobudza apetyt ◊ stosuje się przy niedomaganiach wątroby ◊ zapobiega zaparciom ◊ pomocna przy kolkach wątrobowych ◊ stosuje się przy anemii ◊ reguluje poziom cukru
CYNAMON ◊ działa przeciwkrzepliwie ◊ korzystny w cukrzycy ◊ środek pobudzający i wzmacniający ◊ pobudza apetyt ◊ przyspiesza trawienie ◊ łagodzi bóle głowy ◊ działa przeciwreumatycznie
CYTRYNY ◊ sok z cytryny stosowany jest jako środek moczopędny przy kamicy nerkowej, ◊ stosowany przy leczeniu przebarwień pigmentowych - zewnętrznie ◊ stosuje się jako środek ściągający skuteczny w bólach gardła i oparzeniach słonecznych ◊ zmniejsza powstawanie siniaków ◊ skuteczny środek w zwalczaniu robaczyc i grzybic ◊ stosowana przy stwardnieniu tętnic ◊ wzmacnia serce ◊ podnoszą odporność organizmu ◊ obniżają gorączkę (stosować sok z miodem) ◊ pomocne przy bólach reumatycznych ◊ w postaci soku z wodą działa odchudzająco ◊ pomocne przy bólach gardła ◊ obniża poziom cholesterolu ◊ profilaktycznie stosuje się przy awitaminozie ◊ pomaga leczyć żółtaczkę ◊ leczy choroby błon śluzowych
CZARNY BEZ ◊ stosowany w przeziębieniach jako środek napotny (sok z owoców) ◊ podnosi odporność organizmu na infekcje ◊ pomocny przy bólach gardła ◊ pomocny przy migrenie i nerwobólach
CZARNA PORZECZKA ◊ zapobiega biegunkom i leczy z nich ◊ reguluje przemianę materii ◊ ma korzystne działanie w schorzeniach dziąseł ◊ łagodzi ból gardła ◊ chroni naczynia krwionośne i oczyszcza je
CZARNE JAGODY ◊ pomagają zwalczać biegunkę ◊ mają działanie wirusobójcze są skuteczne w przeziębieniach ◊ chroni przed miażdżycą ◊ przeciwdziała chorobom serca i udarom mózgu ◊ mają korzystne działanie w zakażeniach układu moczowego ◊ u niektórych osób może działać przeczyszczająco
CZĄBER ◊ działa przeciwazpalnie ◊ ułatwia trawienie ◊ ma słabe działanie moczopędne
CZOSNEK ◊ zwalcza infekcje ◊ działa przeciwnowotworowo ◊ zmniejsza lepkość krwi i działa przeciwzakrzepowo ◊ zmniejsza ryzyko ataku serca ◊ obniża ciśnienie tętnicze krwi ◊ obniża poziom cholesterolu ◊ zwalcza pasożyty jelitowe ◊ ma korzystne działanie w zapaleniu opon mózgowych ◊ pobudza układ odpornościowy ◊ ma działanie rozkurczowe ◊ działa wykrztuśnie, pomaga przy zapaleniu oskrzeli ◊ pomocny w chorobach reumatycznych ◊ pomocny w leczeniu ran ◊ pomaga zwalczyć hemoroidy ◊ pomocny w leczeniu astmy ◊ pomocny w leczeniu grzybic ◊ zwalcza katar, łupież, niestrawność ◊ zapobiega biegunkom ◊ poprawia nastrój ◊ ma słabe działanie uspokajające
- zapach czosnku neutralizują: kawa, miód, jogurt, mleko, czerwone wino, goździki, natka pietruszki, cytryna - Najbardziej skuteczny jest czosnek surowy
DYNIA, KABACZEK, CUKINIA ◊ zarówno miąższ jak i pestki działa profilaktycznie i leczniczo w chorobach nowotworowch szczególnie raka płuc ◊ pomocna w chorobach serca ◊ pomocna w schorzeniach oczu ◊ stosowane w stanach zapalnych wątroby ◊ leczy owrzodzenia skóry ◊ pomocne przy bezsenności ◊ pomocne w reumatyzmie ◊ obniżają poziom cholesterolu ◊ pomocne w leczeniu astmy ◊ obniżają ciśnienie tętnicze krwi ◊ pestki pomagają zwalczyć robaczyce ◊ pomocne przy chorobach nerek i pęcherza moczowego
DZIURAWIEC ◊ pobudza apetyt ◊ stosuje się w zapaleniach okrężnicy ◊ leczy i zapobiega zapaleniu dziąseł ◊ likwiduje przykry zapach z jamy ustnej ◊ ma działanie uspokajające ◊ zewnętrznie stosuje się przy wrzodach i ropnych zapaleniach skóry - powoduje wysychanie rany i ułatwia gojenie ◊ pomocny w roztrojach żołądka ◊ stosuje się w chorobach wątroby ◊ pomocny przy zapaleniu pęcherza moczowego
ESTRAGON ◊ pobudza apetyt ◊ przyspiesza trawienie ◊ ma działanie moczopędne ◊ działa przeciwmiażdzycowo ◊ pobudza pracę tarczycy
FASOLA ◊ obniża poziom cholesterolu ◊ pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu insuliny i cukru we krwi ◊ obniża ciśnienie tętnicze krwi ◊ zapobiega zaparciom, wspomaga trawienie ◊ wzmacnia wątrobę (młoda zielona) ◊ działa przewciwnowotworowo ◊ pomaga przy kamicy nerkowej (zielona) ◊ zapobiega i zmniejsza bóle reumatyczne stawów (zielona) ◊ zapobiega atakom serca
FIGI ◊ pomocne w zwalczaniu chorób nowotworowych ◊ ułatwiają trawienie, likwidują zaparcia, ◊ stosowane są w chorobach wątroby ◊ mają właściwości pomagające zwalczać robaczyce ◊ pomagają w leczeniu obrzęków, opuchlizny, wykwitów, czyraków ◊ przywracają energię i żywotność ◊ poprawiają trawienie ◊ zwalczają gorączkę ◊ mają działanie napotne ◊ działają moczpoędnie
FIOŁEK ◊ stosuje się przy nieżycie dróg oddechowych ◊ ma działanie moczopędne
GŁÓG ◊ reguluje czynności rytmu serca ◊ poprawia ukrwienie ◊ wzmacnia serce ◊ pobudza krążenie ◊ obniża ciśnienie ◊ ma działanie ogólnie wzmacniające ◊ podnosi odporność organizmu ◊ obniża poziom cholesterolu ◊ zapobiega niedotlenieniu ◊ działa moczopędnie ◊ zapobiega pękaniu naczyń włosowatych ◊ stosuje się przy bezsenności ◊ korzystnie działa w leczeniu początków zwapnienia żył ◊ stosuje się w dolegliwościach wieku przejściowego
GOŻDZIKI ◊ pomocne w bólach zębów ◊ środek przeciwzapalny w reumatyzmie ◊ mają działanie przeciwkrzepliwe ◊ pobudzają apetyt ◊ przyspiesza trawienie
GREJPFRUTY ◊ wzmacnia układ krążenia ◊ obniża poziom cholesterolu ◊ obniża ryzyko zachorowania na raka zwłaszcza żołądka i trzustki ◊ skuteczny lek w zatruciach pokarmowych ◊ likwiduje nieświeży oddech ◊ zapobiega zmianom genetycznym ◊ pomocne w odchudzaniu ◊ najskuteczniejszy jedzony razem z przegrodami między cząstkami miąższu
GRUSZKI ◊ pomocne w bólach reumatycznych ◊ ułatwiają trawienie ◊ działają odchudzająco ◊ podnoszą odporność organizmu ◊ zapobiegają zachorowaniom na raka jelita grubego ◊ wspomagają aktywność mózgu ◊ mają działanie moczopędne ◊ stosuje się przy kamicy nerkowej
GORCZYCA ◊ pobudza apetyt ◊ zwiększa wydzielanie soku żołądkowego ◊ poprawia trawienie przy skłonnościach do zaparć ◊ leczy przeziębienia i zapalenia płuc ◊ stosowana przy nadciśnieniu ◊ zewnętrznie jako okład stosuje się przy bólach zakończeń nerwowych, stawów, reumatyzmie
GROCH ◊ działa antykoncepcyjnie ◊ zapobiega nowotworom ◊ zapobiega zapaleniom wyrostka robaczkowego ◊ obniża poziom cholesterolu ◊ obniża ciśnienie tętnicze krwi ◊ zmniejsza podatność na choroby serca
GRZYBY ◊ powoduje zmniejszenie lepkości krwi ◊ obniża poziom cholesterolu ◊ pobudzają układ odpornościowy ◊ pomagają zwalczać wirusy ◊ działają przeciwnowotworowo ◊ pomocne w leczeniu z reumatyzmu i zapalenia stawów (szczególnie boczniak)
HERBATA ◊ zmniejsza skłonność do próchnicy zębów ◊ pomocne w leczeniu infekcji i zapaleń wirusowych ◊ pomocna przy przeziębieniach ◊ obniża ciśnienie tętnicze krwi ◊ ma działanie przeciwzakrzepowe ◊ ma działanie moczopędne ◊ wzmacnia naczynia włosowate ◊ pobudza wydzielanie soku żołądkowego ◊ neutralizuje wolne rodniki, które uszkadzają komórki ◊ obniża poziom cholesterolu ◊ ma działanie przeciwbólowe ◊ pomaga zwalczać biegunki - Dotyczy to zarówno czarnej jak i zielonej herbaty - Należy unikać picia gorącej herbaty, gdyż może powodować uszkodzenie błony śluzowej gardła - Może powodować ciemnienie zębów - Nadmiar hamuje wchłanianie żelaza - Nadmiar może powodować bezsenność
IMBIR ◊ przeciwdziała chorobie lokomocyjnej ◊ zmniejsza lepkość krwi, działa przeciw zakrzepowo ◊ obniża poziom cholesterolu ◊ pobudza pracę serca ◊ pomaga zwalczyć bóle brzucha i biegunki ◊ stosowany jako środek wykrztuśny ◊ ma działanie przeciw wymiotnie ◊ pomaga zwalczać bóle głowy i migreny ◊ pomaga leczyć przeziębienia ◊ ma korzystne działanie w reumatyzmie ◊ korzystnie wpływa na układ nerwowy ◊ ma działanie przeciwdepresyjne ◊ pomaga zwalczać bakterie ◊ ma korzystne działanie przy zapaleniu strun głosowych
JABŁKA ◊ zmniejszają apetyt ◊ obniżają poziom cholesterolu (jedzone ze skórką) ◊ stabilizują poziom cukru we krwi ◊ obniżają ciśnienie tętniczce krwi ◊ zwalczają przeziębienia i infekcje dróg oddechowych ◊ zmniejszają napięcia psychiczne ◊ zmniejszają bóle reumatyczne ◊ leczą zaburzenia jelitowe ◊ poprawiają przemianę materii ◊ przeciwdziałają nowotworom ◊ sok jabłkowy u dzieci może powodować biegunki ◊ należy stosować przecier ze świeżych owoców
JAŁOWIEC ◊ pobudza pracę nerek ◊ działa moczopędnie ◊ powoduje ukrwienie błony śluzowej przewodu pokarmowego ◊ poprawia krążenie krwi ◊ zapobiega wzdęciom ◊ łagodzi zaburzenia trawienia ◊ przy chorobach gośćcowych stosuje się jako dodatek do kąpieli - Nie wolno używać podczas ciąży!
JARZĘBINA ◊ wzmacnia serce ◊ działa moczopędnie ◊ obniża ciśnienie ◊ pomocna przy nerwicach ◊ odwar z owoców stosuje się w przeziębieniach i kaszlu ◊ sok z owoców stosuje się przy astmie
JEMIOŁA ◊ zapobiega miażdżycy ◊ obniża ciśnienie
JEŻYNY ◊ podnoszą odporność organizmu ◊ stosuje się przy przeziębieniach ◊ pomocne przy zapaleniu dróg oddechowych ◊ ułatwiają trawienie ◊ leczą biegunki ◊ przejrzałe owoce mają działanie przeczyszczające ◊ odwar z liści leczy liszaje, egzemy i ropiejące rany ◊ odwar z korzeni ma działanie moczopędne ◊ odwar z liści stosuje się przy krwawieniach wewnętrznych
JĘCZMIEŃ ◊ ułatwia wypróżnienia ◊ zapobiega zaparciom i bólom brzucha ◊ obniża poziom cholesterolu we krwi ◊ przeciwdziała nowotworom jelit ◊ obniża ciśnienie tętnicze krwi ◊ pomocny w zapaleniach dróg oddechowych ◊ im mniej przetworzony tym skuteczniejsze działanie
JOGURT ◊ zapobiega infekcjom pokarmowym ◊ leczy biegunki ◊ ułatwia trawienie ◊ wzmaga działanie układu odpornościowego ◊ przeciwdziała owrzodzeniem trawiennym ◊ wzmaga siły witalne organizmu ◊ korzystny w zapobieganiu nowotworom ◊ ma korzystne działanie w osteoporozie ◊ zapobiega zapaleniom pochwy ◊ dotyczy to jogurtów z żywymi szczepami bakterii
KAKAO ◊ zwiększa wydalanie moczu ◊ pobudza układ nerwowy ◊ wpływa regenerująco na organizm ◊ łagodzi stany stresowe ◊ pomocne w nerwowości ◊ pobudza czynności serca i rozszerza naczynia krwionośne ◊ przeciwdziała miażdżycy ◊ łagodzi bezsenność ◊ korzystnie wpływa na krzepliwość krwi - Najbogatsze źródło magnezu - Dotyczy kakao nie słodzonego
KALAFIOR ◊ zapobiega nowotworom jelita grubego i sutka (podobne działanie jak brokuły i kapusta) ◊ najkorzystniejsze działanie ma kalafior surowy lub lekko obgotowany
KAPUSTA ◊ pobudza układ odpornościowy ◊ niszczy bakterie i wirusy ◊ pomocna przy zapaleniach gardła i katarach ◊ pomocna przy bolesnej menstruacji ◊ działa korzystnie na procesy wzrostu ◊ zapobiega zachorowaniom na raka jelita grubego ◊ zapobiega owrzodzeniom trawiennym - Skuteczniejsze jest działanie kapusty surowej - Stosowana zewnętrznie w postaci soku pomocna jest przy trądziku, alergiach, wypryskach, regeneracji naskórka, bólach stawów, oparzeniach, stłuczeniach, ukąszeniach owadów - Stosowana jako okłady z liści pomaga przy wybroczynach podskórnych, żylakach, hemoroidach,
KALAREPA ◊ ma korzystne działanie w chorobach nowotworowych
KARCZOCHY ◊ obniża poziom cholesterolu ◊ działa żółciopędnie i moczopędnie ◊ obniża poziom cukru we krwi ◊ poprawia samopoczucie ◊ korzystne przy stwardnieniu tętnic
KAWA ◊ poprawia sprawność umysłową ◊ rozszerza oskrzela, pogłębia oddech - może być pomocna w astmie ◊ zapobiega próchnicy ◊ wzmaga energię fizyczna i poprawia nastrój ◊ wzmaga spalanie tłuszczów ◊ może być pomocna w przypadkach kataru siennego - Nie powoduje podniesienia ciśnienia tętniczego, chyba że stosuje się ją razem z paleniem tytoniu - Poprawa możliwości fizycznych następuje po 20-30 minutach
UWAGA: ◊ U osób nadwrażliwych może wywołać stany lękowe ◊Nadmiernych ilościach może spowodować uszkodzenie płodu ◊ W nadmiernych ilościach może być przyczyną biegunek ◊ W nadmiernych ilościach może powodować bóle głowy ◊ W nadmiernych ilościach może powodować bezsenność ◊ Maksymalna ilość to 1-2 filiżanki dziennie
KIWI ◊ wzmacniają układ odpornościowy ◊ mają działanie moczopędne ◊ zapobiegają rakowi sutka i żołądka
KMINEK ◊ pobudza wydzielanie soku żołądkowego ◊ zapobiega wzdęciom ◊ wzmaga apetyt ◊ działa przeciwskurczowo na przewód pokarmowy
KOLENDRA ◊ pobudza apetyt ◊ przyspiesza trawienie ◊ działa korzystnie na układ nerwowy
KOPER ◊ ułatwia trawienie ◊ łagodzi wzdęcia i niestrawność ◊ łagodzi bóle reumatyczne ◊ pomocny w leczeniu nerwic, działa uspokajająco ◊ wzmaga laktację ◊ stosowany przy bezsenności ◊ ma działanie moczopędne ◊ pobudza trawienie ◊ wzmacnia odporność organizmu ◊ korzystnie działa przy anemii
KOZIERADKA ◊ stosuje się przy wrzodach żołądka ◊ pobudza przemianę materii ◊ stosuje się przy nadkwasocie ◊ zewnętrznie stosuje się na wrzody i trudno gojące rany
KUKURYDZA ◊ zapobiega nowotworom zwłaszcza jelita grubego i sutka ◊ zapobiega chorobom serca i układu krążenia ◊ działa przeciwpróchniczo ◊ obniża poziom cholesterolu ◊ stosuje się w chorobach wątroby ◊ reguluje pracę tarczycy ◊ podnosi poziom estrogenów
KURKUMA ◊ obniża poziom cukru ◊ zapobiega reumatyzmowi ◊ obniża poziom cholesterolu ◊ zmniejsza lepkość krwi ◊ zabezpiecza wątrobę przed działanie toksyn ◊ hamuje rozwój komórek rakowych
KRWAWNIK ◊ pobudza wydzielanie soków trawiennych ◊ ma działanie wzmacniające ◊ działa przeciwkrwotocznie ◊ stosuje się przy zaburzeniach miesiączkowania ◊ pomocny w chorobach wątroby i nerek ◊ zewnętrznie stosuje się na rany i wrzody
LAWENDA ◊ ma działanie uspokajające ◊ pomocna w migrenach ◊ stosuje się w chorobach dróg oddechowych ◊ wpływa korzystnie na czynności wątroby
LEN (nasiona) ◊ ma działanie lekko przeczyszczające ◊ pomocne przy stanach zapalnych dróg oddechowych ◊ pomocne w zapaleniu nerek ◊ stosuje się w schorzeniach żołądka ◊ zewnętrznie stosuje się w przypadku ropienia ran i stanów zapalnych skóry
LIPA (kwiat) ◊ ma działanie napotne ◊ działa uspokajająco ◊ obniża poziom cukru we krwi ◊ zmniejsza lepkość krwi ◊ zwiększa odporność organizmu ◊ stosuje się w stanach zapalnych dróg oddechowych ◊ pomocna przy reumatyzmie ◊ ma działanie moczopędne ◊ wzmacnia żołądek
LUBCZYK ◊ ma działanie moczopędne ◊ wzmacnia serce ◊ działa przeciwzapalnie ◊ pobudza miesiączkowanie ◊ wzmaga wydzielanie soków trawiennych
MACIERZANKA ◊ ułatwia trawienie ◊ łagodzi nieżyt oskrzeli i uporczywy kaszel ◊ zewnętrznie jako dodatek do kąpieli przy trudno gojących się ranach
MAJERANEK ◊ stosowany jako środek wykrztuśny w chorobach dróg oddechowych ◊ stosowany w nieżytach układu pokarmowego ◊ działa uspokajająco ◊ wzmaga trawienie ◊ zapobiega biegunce ◊ działa rozkurczowo ◊ stosuje się przy astmie ◊ wspomaga wydzielanie żółci ◊ stosowany zewnętrznie ułatwia gojenie ran
MALINY ◊ mają działanie przeciwwirusowe i przeciwgorączkowe ◊ wywar z liści stosowany jest w neurozach ◊ poprawiają trawienie ◊ leczą niedokrwistość ◊ mają działanie napotne ◊ stosuje się przy bólach reumatycznych ◊ mają działanie lekko przeczyszczające ◊ w postaci owoców (z pestkami, nie sam sok) regulują działanie przewodu pokarmowego ◊ obniżają poziom cukru we krwi
MARCHEW ◊ zapobiega zaparciom ◊ obniża poziom cholesterolu (surowa) ◊ zapobiega nowotworom płuc (gotowana) ◊ korzystnie oddziałuje na skórę ◊ działa leczniczo w przypadkach nerwowości ◊ stosuje się przy stwardnieniu tętnic ◊ działa jako środek wykrztuśny w postaci soku ◊ ma działanie wzmacniające ◊ podnosi odporność organizmu ◊ ma korzystny wpływ na wzrok ◊ zapobiega chorobie wieńcowej ◊ reguluje pracę przewodu pokarmowego ◊ zmniejsza ryzyko udaru mózgu ◊ zapobiega rakowi płuc ◊ sok z marchwi w nadmiernych ilościach może być szkodliwy dla wątroby ◊ stosowana zewnętrznie w postaci soku łagodzi liszaje, suchość skóry, oparzenia i owrzodzenia, czyni skórę delikatną i działa odmładzająco
MELISA ◊ pobudza apetyt ◊ ma działanie uspokajające ◊ obniża ciśnienie krwi ◊ stosuje się przy migrenie
MELONY ◊ stosuje się przy stwardnieniu tętnic ◊ pomocny w niedokrwistości ◊ ma słabe działanie przeczyszczające ◊ działa moczopędnie ◊ pomocny w chorobach wątroby i nerek
MIĘTA ◊ stosowana jako środek przeciwwymiotny ◊ łagodzi mdłości ◊ środek uspokajający ◊ jest korzystna przy żylakach odbytu ◊ leczy nadkwasotę ◊ łagodzi bóle głowy ◊ pomaga leczyć żółtaczkę ◊ sok ze świeżych roślin lecz ropienie i pryszcze ◊ odświeża jamę ustną ◊ reguluje trawienie ◊ leczy z nieżytu nosa
MIÓD ◊ zabija bakterie ◊ zmniejsza odczuwanie bólu, zwłaszcza gardła ◊ działa korzystnie w astmie ◊ koi nerwy i działa nasennie ◊ pomaga leczyć biegunki ◊ pomaga przy zwalczaniu gorączki, kataru i kaszlu ◊ pomaga przy leczeniu ran i oparzeń (kładziony bezpośrednio na ranę) ◊ podnosi odporność organizmu Nie podawać dzieciom do 1-szego roku życia
MLEKO ◊ zapobiega osteoporozie ◊ zapobiega próchnicy ◊ obniża poziom cholesterolu we krwi - odtłuszczone ◊ obniża ciśnienie tętnicze krwi ◊ korzystnie działa w przewlekłych zapaleniach oskrzeli ◊ pobudza aktywność psychiczną zwłaszcza "chude" ◊ opóźnia gojenie wrzodów żołądka i dwunastnicy
UWAGA! ◊ Może być przyczyną migrenowych bóli głowy ◊ Może powodować bezsenność ◊ Może powodować bóle stawów ◊ Może być przyczyną astmy ◊ Może powodować biegunki ◊ Nie wolno podawać dzieciom odtłuszczonego mleka ◊ Dorośli powinni spożywać chude mleko ◊ Najzdrowsze jest mleko prosto od zdrowej krowy ◊ Mleko zsiadłe najbardziej polecane
MORELE ◊ hamują rozwój nowotworów, zwłaszcza płuc ◊ powodują wzrost hemoglobiny ◊ regulują działanie układu pokarmowego ◊ poprawiają apetyt ◊ stosuje się w anemiach, osłabieniach organizmu i przemęczeniach ◊ pomocne przy zaparciach ◊ stosuje się w nerwicach ◊ pomocne przy bezsenności ◊ najkorzystniejsze są morele suszone
MORWA ◊ pomaga przy zaparciach ◊ zmniejsza skłonności do krwotoków ◊ pomocna przy bólach gardła i dróg oddechowych ◊ leczy ze stanów zapalnych jamy ustnej
OLIWA Z OLIWEK ◊ obniża poziom cholesterolu ◊ obniża ciśnienie tętnicze krwi ◊ obniża lepkość krwi ◊ spowalnia procesy starzenia ◊ korzystna dla serca i układu krążenia ◊ ma działanie przeczyszczające ◊ pomocna w stwardnieniu tętnic ◊ pomocna w nadkwasocie ◊ stosuje się przy wrzodach żołądka
- najkorzystniejsza jest oliwa z pierwszego wytłoku - nadmierne ilości spożyte jednorazowo mogą powodować biegunkę - zbyt wielka ilość tłuszczów zwierzęcych tłumi korzystne oddziaływanie oliwy
OGÓRKI ◊ mają działanie chłodzące i odświeżające ◊ mają działanie przeczyszczające ◊ działa moczopędne (w postaci surowej) ◊ stosowane zewnętrznie na skórę działają odmładzająco i wybielająco
ORZECHY ◊ pomagają w regulacji poziomu cukru we krwi ◊ zapobiegają chorobom nowotworowym ◊ przeciwdziałają kamicy nerkowej ◊ działają wzmacniająco ◊ pomocne przy leczeniu robaczyc ◊ stosuje się przy biegunkach ◊ wzmacniają układ sercowo naczyniowy ◊ zapobiegają chorobie Parkinsona ◊ dotyczy to wszystkich gatunków orzechów
OTRĘBY PSZENNE ◊ zwalczają zaparcia ◊ zmniejszają ryzyko powstania hemoroidów ◊ obniżają ryzyko zachorowań na raka jelita grubego ◊ regulują wypróżnienia ◊ ułatwiają trawienie i skracają jego czas ◊ nadmierne ilości mogą spowodować biegunkę
OWIES ◊ leczy zaparcia, ułatwia wypróżnienia ◊ obniża poziom cholesterolu we krwi ◊ reguluje poziom cukru we krwi ◊ pomaga zwalczać stany zapalne skóry ◊ korzystnie działa na serce i naczynia włosowate ◊ pomocny w kamicy nerkowej ◊ w postaci naparu pomocny przy bezsenności ◊ wzmaga wydzielanie estrogenu ◊ ma działanie przeciwdepresyjne
PAPRYKA SŁODKA ◊ pomaga w zwalczaniu astmy, przeziębień, anginy, ◊ ma korzystne działanie w miażdżycy ◊ przeciwdziała zaćmie
PIETRUSZKA ◊ pomocna przy anemii i osłabieniach organizmu oraz "wiosennym zmęczeniu" ◊ wzmaga apetyt ◊ ułatwia trawienie ◊ leczy biegunki ◊ działa moczopędnie, pomocna przy kamicy nerkowej ◊ pomocna przy reumatyzmie (korzeń) ◊ stosowana zewnętrzne leczy trądzik i wypryski skórne
PIOŁUN ◊ pobudza funkcje wydzielnicze układu pokarmowego ◊ zwiększa apetyt ◊ działa żółciopędnie ◊ma zastosowanie jako środek odkażający
Nie wolno podawać kobietom w ciąży, duże ilości mogą powodować wymioty
POKRZYWA ◊ wzmacnia organizm ◊ obniża zawartość cukru we krwi ◊ sprzyja tworzeniu czerwonych ciałek krwi ◊ wzmacnia pracę nerek, wątroby i pęcherzyka żółciowego ◊ pobudza trawienie ◊ stosuje się przy awitaminozach ◊ tamuje krwawienie ◊ pomocna w zapaleniach wątroby ◊ stosuje się w skazie limfatycznej ◊ ma działanie moczopędne ◊ ma działanie bakteriobójcze ◊ pomocna w leczeniu z nieżytu oskrzeli i chorobach dróg oddechowych
POMARAŃCZE ◊ obniżają poziom cholesterolu we krwi ◊ działają przeciwmiażdżycowo ◊ pomagają zwalczać wirusy ◊ zmniejszają ryzyko zachorowań na raka żołądka, trzustki, przełyku, sutka ◊ korzystne w leczeniu astmy ◊ leczą zapaleni oskrzeli ◊ pomocne w schorzeniach dziąseł ◊ wzmagają płodność ◊ leczy awitaminozę ◊ pobudzają apetyt ◊ ułatwiają trawienie ◊ pomocne w stwardnieniu tętnic ◊ przeciwdziała zaparciom ◊ pomocne w chorobach wątroby ◊ leczy podagrę Nie wskazane przy wrzodach żołądka Dla lepszego wykorzystania ich właściwości zdrowotnych należy spożywać pomarańcze wraz z miąższem
POMIDORY ◊ zapobiegają zapaleniu wyrostka robaczkowego ◊ zmniejszają ryzyko zachorowań na raka żołądka, płuc, szyjki macicy ◊ ułatwiają trawienie ◊ wzmacniają układ odpornościowy ◊ korzystnie działają na naczynia krwionośne ◊ pomocne w reumatyzmie ◊ obniżają poziom cholesterolu ◊ stosuje się przy osłabieniach organizmu ◊ są pomocne w kamicy żółciowej ◊ stosowane zewnętrznie mają korzystny wpływ na skórę ◊ okłady z liści stosuje się przy ukąszeniach owadów ◊ sok z pomidorów wpływa łagodząco przy zatruciach pokarmowych
POR ◊ reguluje poziom cukru we krwi ◊ wspomaga funkcje trawienne ◊ obniża ciśnienie ◊ wzmaga apetyt ◊ ma działanie moczopędne ◊ stosuje się przy otyłości ◊ korzystnie wpływa przy fizycznym i psychicznym przemęczeniu ◊ stosuje się w chorobach wątroby
PORZECZKI ◊ pomocne przy bólach stawów i reumatyzmie ◊ stosowane przy leczeniu biegunki ◊ podnoszą odporność organizmu ◊ stosuje się przy silnym przemęczeniu i wyczerpaniu organizmu ◊ stosowane do leczenia nerwic ◊ w postaci soku stosowane w przeziębieniach ◊ ułatwiają trawienie ◊ leczą dolegliwości żołądkowe ◊ pomocne przy kamicy nerkowej ◊ zapobiegają awitaminozie ◊ mają działanie napotne ◊ pobudzają czynność kory nadnerczy ◊ pomocne w skazie limfatycznej ◊ zaleca się przy wrzodach żołądka i dwunastnicy ◊ hamują krwawienie dziąseł ◊ kąpiele w wywarze z liści stosuje się w chorobach skórnych
PRAWOŚLAZ ◊stosowany w stanach zapalnych dróg oddechowych ◊ ma działanie wykrztuśne ◊ leczy zaburzenia przewodu pokarmowego
PSZENICA (z pełnego przemiału) ◊ stosowana w przypadku przewlekłych zaparć ◊ zapobiega powstawaniu polipów jelita grubego ◊ obniża wydzielanie estrogenu
RABARBAR ◊ pobudza apetyt ◊ działa lekko przeczyszczająco (8-10 godzin) ◊ stosowany przy anemii i osłabieniach ◊ pomaga przy zwalczaniu pasożytów jelitowych
Nie stosować w kamicy nerkowej
RÓŻA (dzika) ◊ zwiększa odporność organizmu na choroby zakaźne, zatrucia, zimno i wilgoć ◊ przeciwdziała stwardnieniu tętnic ◊ stosuje się w niedokrwistości ◊ pomocna w stanach przemęczenia i wyczerpania ◊ ma działanie żółciopędne ◊ stosuje się przy zapaleniach wątroby ◊ pobudza apetyt ◊ zapobiega pękaniu naczyń włosowatych ◊ działa moczopędnie
RUMIANEK ◊ ma działanie przeciwzapalne - osłabia reakcje alergiczne ◊ nasila procesy regeneracji ◊ stosuje się przy nieżytach dróg oddechowych ◊ pobudza apetyt ◊ wzmaga wydzielanie żółci ◊ pomocny w zapaleniach okrężnicy ◊ pomocny przy migrenie ◊ stosuje się w nieżytach żołądka ◊ pomocny przy bezsenności ◊ ma słabe działanie uspokajające ◊ stosuje się przy przeziębieniach ◊ pomocny do płukania jamy ustnej przy bólach zębów ◊ jako okłady - stosuje się przy egzemach, czyrakach, żylakach odbytu, ◊ jako inhalację - stosuje się przy grypie
RZEPA ◊ pomocna w stanach osłabienia i przemęczenia ◊ stosuje się w zapaleniach gardła, anginach ◊ przeciwdziała przeziębieniom i katarom ◊ stosowana zewnętrznie korzystnie wpływa na skórę i włosy Nie stosować przy ostrych schorzeniach wątroby
RZEŻUCHA ◊ ułatwia trawienie ◊ podnosi odporność organizmu ◊ działa korzystnie na skórę i wzmacnia włosy Nie stosować przy stanach z zapalnych pęcherza moczowego
RZODKIEWKA ◊ ułatwia trawienie i poprawia apetyt ◊ sprzyja wydalaniu z organizmu nadmiaru cholesterolu ◊ stosowana przy kamicy żółciowej i nerkowej ◊ stosowana przy zapaleniach gardła, anginie, zapaleniu oskrzeli ◊ pomocna w przeziębieniach ◊ łagodzi bóle reumatyczne ◊ pomocna przy osłabieniach i przemęczeniach ◊ podnosi odporność organizmu ◊ stosuje się przy niedokrwistości ◊ pomocna przy nerwobólach ◊ wzmaga laktację ◊ zapobiega podagrze ◊ ma działanie bakteriobójcze ◊ nie wskazana przy chorobie wrzodowej
RYŻ ◊ obniża ciśnienie tętnicze we krwi ◊ zwalcza biegunki ◊ zapobiega kamicy nerkowej ◊ pomocny w zaburzeniach oddawania moczu ◊ pomocny w leczeniu łuszczycy ◊ obniża poziom cholesterolu ◊ stabilizuje poziom cukru i insuliny we krwi ◊ reguluje przemianę materii ◊ łagodzi niestrawność ◊ działa wzmacniająco