Aspartam (E951) i inne sztuczne środki słodzące, których lepiej unikaj!
Aspartam Powiedz STOP korporacyjnym truciznom!
Aspartam to organiczny związek chemiczny. Należy do grupy estrówpeptydowych. Na produktach spożywczych oznaczany jest kodem E951.
Aspartam jest stosowany masowo jako sztuczny środek słodzący (słodzik) w produktach spożywczych. Zwłaszcza takich jak: Napoje niskokaloryczne - typu "Light", guma do żucia bez cukru (Orbit, Winterfresh, Airwaves, Mentos), drażetki odświeżające oddech, produktach odchudzających (np. SlimFast) a nawet możliwe jest, że znajdziecie go w płatkach do mleka. Można go też znaleźć w wielu wędlinach i rybach (zarówno w folii jak i konserwach). Ostatnio coraz częściej pojawia się w produktach farmaceutycznych, np. w większości tabletek musujących i do ssania, również dla dzieci. Jest też dostępny w formie tabletek, które można stosować zamiast cukru, pod kilkudziesięcioma nazwami handlowymi (m.in.: NutraSweet, Equal, Sugar Free, Canderel). Jest też stosowany przez diabetyków (chorych na cukrzycę).
Aspartam składa się z trzech związków:
Metanolu, który powoduje ślepotę
Kwasu asparaginowego, który wywołuje raka mózgu
Fenyloalaniny, która wywołuje zaburzenia emocjonalne.
Osoby przyjmujące pierwszy raz aspartam często dostają wysypki, miewają bóle głowy, mają problemy z widzeniem, a te które od dawna go zażywają - nie reagują.
Aspartam jest to neurotoksyna, zaburzająca syntezę białek, przewodzenie impulsów w synapsach i strukturę DNA. Wywołuje różne, pozornie niepowiązane ze sobą objawy. Po wypiciu metanolu skutki widać od razu, natomiast aspartam działa inaczej. Gromadzi się w organizmie powoli zaburzając system hormonalny i pracę mózgu.
Mimo iż są dowody na szkodliwość aspartamu, koncerny wprowadzają szkodliwe produkty na rynek - wszystko dla ogromnych profitów, kosztem zdrowia konsumentów. Od tego czasu coraz więcej jest dowodów świadczących o szkodliwym działaniu tej substancji. Prawie 30 lat ludzie, w szczególności mieszkańcy krajów rozwiniętych są systematycznie truci i to za zgodą agencji odpowiedzialnych za bezpieczeństwo żywności i leków, promocję zdrowego stylu życia i kontrolę nad substancjami używanymi w produkcji farmaceutycznej i przemyśle spożywczym.
Czy nie jest wystarczający fakt iż: W roku 1984 Amerykanie spożyli ponad 3.5 tony aspartamu. Rok później ilość podwoiła się i systematycznie wrastała. Liczba nowotworów mózgu wzrosła o 10%, o 30% cukrzyce, chłoniak o 60%.
Naukowcy przeprowadzili badanie na szczurach. Związek ten wywołał u szczurów chłoniaki, białaczkę oraz nowotwory (szczególnie nerek u samic i nerwów obwodowych u samców), nawet, jeśli spożywały mniejsze dawki niż dozwolone w przemyśle spożywczym dla ludzi.
Niestety wszystko wskazuje na to, że środek ten nie zostanie wycofany z rynku, Dlaczego? Aspartam występuje w wielu produktach kojarzonych z międzynarodowymi markami jak np.Coca-Cola, czy Orbit. Koncerny nie usuną ze składu aspartamu, ze względu na jego szkodliwość. Obrona aspartamu, jako środka bezpiecznego jest w tym przypadku prostsza i tańsza. Warto zauważyć, że słodzik przeszedł kompleksowe testy Naukowego Komitetu do spraw Żywności (Scientific Committee for Foods- SCF), który uznał go za bezpieczny i pozwolił wprowadzić na rynek spożywczy, nadając mu kod E-951.
Lista szkodliwych dodatków do żywności i podejrzanych składników E dodawanych lub stosowanych do produkcji żywności, jako konserwanty, barwniki, pigmenty, antyutleniacze, stabilizatory, zagęszczacze.
stosowany do zabezpieczania skórki owoców cytrusowych
NIEBEZPIECZNE
E 234
niazyna
sery topione, antybiotyki
podejrzny
E 239
heksamina
różne
NIEBEZPIECZNY (możliwe działanie rakotwórcze)
E 249, 250
azotyny sodu i potasu
szkodliwe (powoduja nadcisnienie)
E 251
azotany sodu
m.in. sery topione
E 252
azotan potasu
sery topione
Antyutleniacze Stabilizatory
E 310, 311, 312
gallusany: propylu, oktylu, dodecylu
płatki ziemniaczne, guma do żucia
szkodliwe w dużych ilościach
E 320
butylo-hydroksy-anizol
biszkopty, tłuszcze piekarskie
szkodliwe (wpływa niekorzystnie na poziom cholesterolu)
E 321
butylo-hydroksy-toluen
guma do żucia, opakowania żywności
E 330
kwas cytrynowy
różne
NIEBEZPIECZNY ( możliwe działanie rakotwórcze)
E 338
kwas fosforowy
napoje
szkodliwe (zakłócanie procesu trawienia)
E 339, 340, 341
odmiany kwasu ortofosforowego
sery, proszek do pieczenia
Zagęszczacze (emulgatory)
E 407
karagen
desery mleczne, galaretki w proszku, dżemy, keczup
szkodliwy (zakłócanie procesu trawienia)
E 422
glicerol, gliceryna
wyroby cukiernicze
podejrzany
E 450, 451a, 451b
fosforany, polifosforany
sery topione
szkodliwe (zakłócanie procesu trawienia)
E 507
kwas solny
podejrzany
E 524
wodorotlenek sodu
słone paluszki
środek o działaniu żrącym
Lista została przygotowana w oparciu o kilka opracowań. W przypadku niektórych dodatków "E" istniały różnice w ocenie szkodliwosci, stąd możliwość wystąpienia pewnych niedokładności. Źródło: wegetarianie.pl
Chcesz zdrowo żyć? To kupując czytaj etykietki A najlepiej kupuj tylko zdrową żywność ekologiczną!